Přijede Lvice

Ve čtvrtek 12. 1. 2017 dorazí do ZOO Liberec nový obyvatel – samice lva berberského. Tento druh chová liberecká zoo od roku 2015.

Ve čtvrtek uskuteční ZOO Liberec velmi očekávaný transport. V dopoledních hodinách dorazí až z Paříže do nejstarší zoo v Čechách samice lva berberského (Panthera leo leo) jménem Shani.
Shani se narodila v dubnu 2015 a bude spárována s naším dvouletým samcem Terrym. První dny bude lvice ubytována ve své vnitřní ubikaci s možností úkrytu a odpočinku v tzv. oddělení porodnice. Bude záviset pouze na ní, kdy se rozhodne návštěvníkům zoo pod Ještědem ukázat v celé své kráse v expoziční části výběhu. Aklimatizace potrvá několik týdnů a spojení s naším lvím samcem se bude odvíjet podle chování Shani. Lvice bývají pohlavně dospělé na dvou a půl až třech letech a ZOO Liberec se tak pokusí po několika letech znovu odchovat vzácné „krále zvířat“.
Lvice
Dosud expozici v dolní části zoo obývalo bratrské lví duo Terry a Basty. Jak uvádí Luboš Melichar, hlavní zoolog: „Lvi jsou na rozdíl od tygrů společenská zvířata žijící ve smečce – to nám umožňovalo chovat dva samce společně v jedné expozici. Nyní však samci začínají pohlavně dospívat, a proto jsme se rozhodli nahradit jednoho samce novou samicí a v budoucnu se pokusit o odchov mláďat tohoto v přírodě již vyhynulého druhu.“ Basty bude tentýž den transportován do Zoo du Bois d´Atilly ve Francii.

„Lvi liberecká zoologická zahrada chová s přestávkami již od roku 1950 – tedy už 67 let“, dodává ředitel, David Nejedlo.

Lev berberský je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat IUCN, ve volné přírodě byl vyhuben v 19. století a přežívá pouze v zoologických zahradách a soukromých chovech. Z tohoto důvodu je koordinované rozšiřování populace v zoologických zahradách velice žádoucí.